Visdomstenner er de tennene som kommer fram sist i munnen. Visdomstennene er de bakerste tennene i overkjeven og underkjeven. Disse kan by på en utfordring, ettersom det ikke er lett å holde disse like rene som fortennene. Dette skyldes at man ikke pusser langt nok bak i tannrekken, og en vanlig feil mange gjør er å gape maks når de pusser de bakerste tennene. Det er ikke heldig da kjeven dekker over bakerste delen av den siste tannen. Dette kan gi ansamling av belegg over tid og hull i tannen.
Hvem får betennelse i visdomstenner?
Alle har ikke plass til visdomstenner i munnen, dette skyldes blant annet evolusjonen. Før i tiden var det nødvendig med store tenner og kjever for å kunne spise seig mat hvor tenner ble brukt som redskap. I dag er maten som regel tilpasset våre behov og kjeven stimuleres ikke i like stor grad til å utvikle seg kraftig. Dermed har dette bidratt til å eliminere disse genene og kjevene våre er mindre og derfor har ikke alle alltid plass til visdomstennene. Når det ikke er plass, vil disse tennene dytte på kjeven og for å forsøke å komme opp i tannrekken sammen med de andre tennene, dette kan by på en utfordring. Som regel vil tannen være dekket med noe bein og tannkjøtt som ligger over. Over tid vil det samle seg bakterier under tannkjøttet og matrester som ikke fjernes, som vil bidra til å utvikle betennelse. Dette kalles pericoronitt og er kroppens eget forsvar. Har du spørsmål ta kontakt på 63 97 70 00.
Symptomer på pericoronitt:
- Vond smak i munnen
- Smerter bakerst i kjeven
- Det blør ved tannpuss
- Vondt å ta på området
- Kan få hevelse
- Kan utvikle byll som kan påvirke allmenntilstanden
- Vanskelig å gape/svelge
Hvordan stilles diagnosen?
Tannlegen stiller deg en rekke spørsmål før det blir vil det bli foretatt en klinisk undersøkelse og røntgen undersøkelse. Ved den kliniske undersøkelsen vurderer tannlegen din allmenntilstand, ser etter hevelser eller fargeforandringer og inspeksjon av området og tannkjøttet. På røntgen bildet som er tatt ser tannlegen på tannens aksestilling i tannbuen, anatomiske strukturer som er i nærheten (bihuler, nerver). Dersom det er store hevelser og påvirket allmenntilstand kan det være nødvendig med antibiotika før tannen fjernes kirurgisk. Ta kontakt med oss i dag 63 97 70 00.
Kirurgisk fjerning av visdomstann:
I noen tilfeller kan visdomstannen ligge skjult under bein. Det kan da være nødvendig å utføre kirurgi for å fjerne tannen. Kløfta Tannhelsesenter har bred erfaring med behandling av slike tenner og vil gi deg en smertefri behandling. Hos oss blir pasienten dekket til slik at det er rent rundt området (sterilt). Det settes lokal bedøvelse, dette gjør hele prosedyren smertefri. Tannkjøttet omkring tannen klappes opp, og beinet som dekker tannen fjernes med roterende bor under vannkjøling. Noen ganger kommer hele tannen ut, andre ganger må tannen deles for å få den ut. Til slutt sys såret igjen.
Fjerning av visdomstann er i de fleste tilfeller vellykket og gir sjeldent store komplikasjoner, men det er alltid en mulighet etter en slik behandling. Smerter, redusert gapeevne, hevelse og blåmerker er et normalt forløp etter en slik tannfjerning. Alle disse symptomene vil som regel gå ned løpet av en ukes tid. Infeksjon kan oppstå i såret, vær obs dersom du opplever smerte, feber og/eller dårlig smak i munnen. Ta kontakt med din tannlege.
Hvorfor fjerne visdomstenner som ikke er plagsomme?
Når du kommer til tannlegen for en undersøkelse vil tannlegen også ta en titt på dine visdomstenner. Tannlegen kan utfra en undersøkelse og røntgenbilder forutse om dine visdomstenner vil kunne komme fram i munnen uten problemer eller ikke. Dersom du er mellom 18-30 år og har visdomstenner som ikke vil kunne komme fram i kjeven i riktig posisjon, anbefales det å få disse trukket før du har fylt 30 år. Da sier vi at vi trekker tennene på profylaktisk grunnlag. Dersom du har hatt smerter i tannen og er over 30 år så er det også klar indikasjon for fjerning av tannen. Det kalles terapeutisk indikasjon. Ligger tannen under bein uansett hvordan dens posisjon og din alder, vil tannlegene på Kløfta Tannhelsesenter kun følge opp tannen for eksempel annet hvert år ved hjelp av klinisk og røntgen undersøkelse. Har du spørsmål ring 63 97 70 00.
Refusjon fra HELFO
Hvis tannen fjernes kirurgisk, har du krav på støtte fra HELFO. Det betyr at du betaler kun en egenandel av hva det faktisk koster å fjerne en tann kirurgisk. Har du frikort egenandelstak 2 betaler du heller ikke noe egenandel. Det anbefales å bruke frikortet ved denne type tannbehandling, det vil spare deg for utgifter. Husk å ta med frikortet til tannlegen din. Spørsmål ta kontakt 63 97 70 00.
Hva kan du gjøre:
For å avhjelpe tidlige smerter kan du selv skylle munnen med saltvann, eller corsodyl 2% (fås kjøpt på apoteket). Bruk smertestillende, men vær varsom med for mye smertereduserende tabletter, ta helsen din i betraktning. For mye av dette kan gi forgiftning, det anbefales derfor å ta kontakt med din tannlege ved tannsmerter fordi det er viktig å finne årsaken til smertene og fjerne årsaken. Det er også absolutt viktig å opprettholde god munnhygiene.
Ta kontakt med oss her eller på 63 97 70 00 hvis du har spørsmål eller har vondt i din visdomstann